Боб Дилън продаде целия си каталог на Universal Music Publishing. Сделката

...
Боб Дилън продаде целия си каталог на Universal Music Publishing. Сделката
Коментари Харесай

Боб Дилън продаде целия си каталог за $300 милиона  

Боб Дилън продаде целия си азбучник на Universal Music Publishing. Сделката за издателските права върху всичките му песни е за над 300 милиона долара, съобщи The New York Times. Каталогът на Дилън включва над 600 песни, основани в продължение на  6 десетилетия.

„ Брилянтни и трогателни, вдъхновяващи и красиви, проницателни и провокативни, песните му са безконечни - без значение дали са написани преди повече от половин век или през вчерашния ден — каза в специално изявление Лусиан Грейндж, ръководител и основен изпълнителен шеф на Universal Music Group.  — Не се колебая, че след десетилетия, даже и след епохи, думите и музиката на Боб Дилън ще продължат да се пеят, да се свирят - и да се ценят - на всички места. “

 В допълнение към истинските произведения на Дилън, като стартираме от най-ранните му композиции и стигнем до тези от последния му албум тазгодишния Rough and Rowdy Ways от тази година, сделката включва и The Weight, шлагер от 1968-а на The Band (групата, с която Дилън работи известно време), написан от Роби Робъртсън, върху който Дилън също притежаваше авторските права. Сделката с Universal включва целия азбучник на Дилън, само че не и песните, които той може да напише в бъдеще.

Сумата е умопомрачителна, но фактът, че Дилън е продал правата върху своя целия се каталог дотук не е доста неочакван, написа по тематиката „ Гардиън “.  Продажбата на издателските права или на мастър лентите е постоянно срещано събитие измежду изпълнителите от определено равнище, като им носи огромни еднократни суми, а на курувама дава собственост върху песни, които хората явно ще търсят и слушат в оригинал или кавър  версии до края на вечността: всички от Елтън Джон до Стиви Никс са го създали. 

А въпреки това, този ход е изцяло в съответствие с острия бизнес нюх на Дилън.  Фактът, че той е отстъпил контрола върху метода, по който ще бъдат използвани песните му, може да аргументи сърцетуптене на избран тип негови почитатели. Ще бъде ли позволено сега „ свещеното “ творчество на този притежател на Нобелова премия да звучи в саундтрака на каквото и да било, без значение какъв брой неуместно, стига някой да предложи необходимите пари?  Честно казано, мъчно е да се види по какъв начин новите притежатели на неговия азбучник могат да употребяват песните му по метод, който самият той да не е правил през последните години.  В публикация от 2015 година във Variety се твърди, че песните на Дилън към този момент са се появявали повече от 500 пъти във филми и по малкия екран, положение, което може да има нещо общо с обстоятелството, че самият Дилън, за разлика от някои от своите връстници, явно е доста радушен към искащите да употребяват песните му. 

 Изглежда, че същото важи и за рекламата. Пламенната твърдост на сътрудника му,  Нийл Йънг: „ Ain’t singing for Pepsi, ain’t singing for Coke “ от сингъла си от 1988 година „ This Note’s For You “, не е за Дилън, който се оказа извънредно отворен за това, което музикалната промишленост назовава „ нови финансови потоци “ и редовно преотстъпва песните за най-разнообразни екрани  - I Want You звучи в реклама за гръцко кисело мляко, Subterranean Homesick Blues - в реклама за  Google, Blowin `in the Wind намира място както като реклама на хранителна компания, по този начин и на марка бира. Други песни на Дилън са свързани с автомобили, джипове, безалкохолни питиета, музикални плейъри,  компютри и долни дрехи.  Изкуството си е изкуство, а сиренето е с пари. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР